Kritiek op suikerrichtlijn WHO
De WHO gaat de aanbevolen hoeveelheid suiker naar beneden bijstellen. Een volwassene zou niet meer dan 25 gram suiker, zo’n zes theelepels, per dag moeten gebruiken. Tot nu toe adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie dat maximaal 10% van de ingenomen calorieën uit suikers bestonden, in de nieuwe richtlijn is dat 5%. Onder die 25 gram suiker die een volwassene nog maximaal op een dag zou mogen, vallen ook suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.
Hoogleraar en suikerdeskundige Fred Brouns zegt op Foodlog.nl uit kritiek op de nieuwe richtlijn, en hij is niet de enige. Zo zouden in het ‘suikerpanel’ slechts twee (anti) suikerdeskundigen hebben gezeten en werd de richtlijn voorgelegd en goedgekeurd aan en door een panel waar helemaal geen suikerdeskundige zat.
Ook is de benadering van natuurlijke en kunstmatige suikers volgens de hoogleraar inconsequent. “Het lichaam maakt geen verschil bij de absorptie en stofwisseling van suikers. Het maakt geen verschil of ze toegevoegd zijn als geraffineerde suikers of van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld in een rijpe banaan, zoete vrucht of honing. Uitgaande van het principe van ‘vrije suikers’ stelt de WHO (food categorie, appendix 4a) dat adverteren voor 100% puur vruchtensap NIET moet worden toegelaten vanwege de aanwezigheid van vrije suikers. Adverteren voor sinaasappels (categorie 15: fresh fruits) waar dezelfde suikers in zitten, mag echter wel. Dat is niet te verdedigen omdat is aangetoond onze bloedsuikers na het eten van sinaasappels of het drinken van 100% sinaasappelsap niet van elkaar verschillen. De impact van deze inconsequente benadering wordt nog groter wanneer je je realiseert dat reclame voor cola, limonades , soft drinks (categorie 4d), in tegenstelling tot voor 100% vruchtensap, wél is toegelaten.”
Bron: Foodlog.nl