‘Ochtendmensen vaak gezonder’
Vroeg opstaan is gezond. Uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd in Korea, blijkt dat nachtbrakers veel meer kans hebben op allerlei gezondheidsproblemen. Daarbij maakt het ook niet uit hoe lang je slaapt.
In de studie werden meer dan 1600 personen onderzocht tussen de leeftijd van 47 en 59 jaar. Ze werden geïdentificeerd als ochtendmensen, avondtypes en geen van beide (personen die altijd op verschillende tijden in slaap vallen en opstaan). Daarna werd de gezondheidstoestand van de ochtend- en avondgroepen met elkaar vergeleken. De onderzoekers kwamen daarbij onder meer tot de volgende conclusies:
– Vrouwelijke avondmensen hadden de neiging meer buikvet op te slaan en een groter risico te lopen op het metaboolsyndroom
– Bij de mannelijke avondtypes was het aantal met diabetes en sarcopenie (verlies aan spiermassa) hoger
– De nachtbrakers hadden over het algemeen een hoger percentage lichaamsvet en hogere triglyceridenspiegels, ondanks dat zij gemiddeld jonger waren dan de ochtendmensen
– Iemands levensstijl, zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en drugs- en alcoholgebruik, had geen invloed op de gezondheid van de late opblijvers.
Ga jij ook graag laat naar bed en sta je laat op? Misschien kunnen de volgende tips helpen om dit patroon aan te passen:
– Bepaal een vaste tijd waarop je elke dag wil opstaan. Zet je alarm en probeer niet te snoozen. Slaap ook in het weekend niet te lang uit.
– Probeer ook een tijd te bepalen om naar bed te gaan. Na een paar dagen vroeg opstaan, zal het natuurlijk aan gaan voelen om ook eerder naar bed te gaan omdat je lichaam moe word. Volgens onderzoekers is 22.00u de beste tijd om naar bed te gaan, omdat je het beste slaapt tussen 22.00u en middernacht.
– Doe alle elektrische apparaten een uur voor het slapen gaan uit
– Organiseer voor jezelf een relaxte avondroutine waar je slaperig van wordt. Denk aan een warm bad, een kop rustgevende thee of het lezen van een boek.
– Maak van je slaapkamer een rustgevende plek. Zorg voor lichtwerende gordijnen en maak het niet te rommelig.
– Begin met bewegen na het opstaan, dat zorgt voor meer energie.
– Maak ook van je ochtend een routine. Dat kan bijvoorbeeld een paar minuten meditatie zijn, iets schrijven in een dagboek of gewoon het drinken van koffie.