Iceman: ‘Eén maaltijd per dag volstaat’
Voormalig Iceman Wim Hof heeft zichzelf omgeturnd tot wetenschapper. Opnieuw laat hij veel mensen versteld staan. In tegenstelling tot de gangbare adviezen, houdt Hof in het tijdschrift Fit met Voeding een vurig pleidooi voor het eten van slechts één maaltijd per dag.
Volgens Wim Hof eten we te veel en verkeerd. “Mensen voelen zich ook niet beter door dat vele eten en vele vlees. Ze zijn in de war. We moeten het zelfbewustzijn terug laten komen. Voeding moet ons lichaam dienen met allerlei bouwstoffen die we nodig hebben. Die logica begrijpen we niet meer. Mensen zijn nu bezig hun energiehuishouding te molesteren.”
Voedsel is belasting
Zelf eet Hof slechts één keer per dag. Al vijfendertig jaar, vertelt hij in Fit met Voeding. “Ik ontbijt en lunch nooit, maar drink wel de hele dag. Waarom zouden we het lichaam belasten met veel voeding als dat niet nodig is? Te veel eten, betekent het lichaam de hele tijd laten werken, waardoor het niet echt tot een prestatie komt.”
“Ik zie een totaal onbewuste trek in voedsel. Het is een oeroude drang om voedsel te verzamelen, om te kunnen overleven in de winter. Nu alles voorhanden is, zorgt dat er voor dat we te veel nemen. Door dat oeroude instinct pakken we al dat voedsel.”
“Voedsel is energie. Daar weten mensen weinig over. Men koopt maar en gaat af op kiloknallers. De mens beleeft zijn eigen lichamelijke en geestelijke rijkdom niet meer, dus gaat hij eten als een dier. De mens gaat onbewust om met zijn kracht en energie.”
Extreme kou
De 56-jarige Wim Hof kan extreme kou weerstaan. Hij zwom enkel gekleed in een zwembroekje onder Noordpoolijs door, beklom bijna naakt de Kilimanjaro en zat zo’n twee uur in een bak ijsklontjes. Sinds kort zijn de extreme uitdagingen ingeruild voor een nieuwe uitdaging: “De zelfwerkzaamheid van patiënten vergroten. Mijn doel is dat patiënten door bepaalde technieken veel sneller gaan helen.”
In Fit met Voeding vertelt Hof in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen de naar hem genoemde methode, de Hof-methode, te verfijnen. “We kunnen tot in de kern van elke cel het immuunsysteem aansturen. Koudetraining is onderdeel van de methode, maar de onderzoekers vragen zich af in hoeverre de koudetraining nodig is om de gewenste resultaten te behalen. In een nieuw onderzoek wordt alleen de ademhalingsoefening onderzocht. Misschien is de koude niet nodig om hetzelfde resultaat te behalen.”