Zo verklein je de kans op darmkanker

De maand maart staat in het teken van darmkanker, een vorm van kanker die jaarlijks 15.000 Nederlanders treft. Hoewel je het niet kunt voorkomen, zijn er wel genoeg dingen – hoe voor de hand liggend soms ook –  die je kunt doen om de kans zo klein mogelijk te maken.

1. Bewegen:
Voldoende beweging is goed voor onze algehele gezondheid, maar is ook goed voor het in stand houden van een gezond gewicht en goede darmwerking. Het advies is om vijf dagen per week minstens een half uur te bewegen.
2. Niet roken: 
Roken is de belangrijkste oorzaak voor kanker. Longkanker komt het meeste voor, maar rokers hebben ook een grotere kans op darmkanker.
3. Houd jezelf in de gaten:
Luister goed naar je lichaam en ga naar de huisarts als je klachten ervaart die op darmkanker kunnen wijzen.
4. Eet gezond en gevarieerd
Er zijn inmiddels veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen (gezonde) voeding en darmkanker, met wisselende resultaten. Wetenschappers hebben al wel vastgesteld dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker, zoals maagkanker en longkanker, te verkleinen. Verder zijn er ook veel aanwijzingen gevonden dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint.
5. Eet niet te veel rood en bewerkt vlees
Ook over de relatie tussen rood vlees (rund-, varkens- en lamsvlees) en (darm)kanker zijn de meningen verdeeld. Er zijn bijvoorbeeld wetenschappers die stellen dat vooral de nitriet in rood en bewerkt vlees een risicofactor is voor darmkanker. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in oktober vorig jaar wel officieel bevestigd dat bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Je moet hierbij denken aan ham, worst en spek. Het beste advies is om die vleessoorten zoveel mogelijk te laten staan. Probeer de inname van rood vlees te beperken tot maximaal 2x per week 250 gram en eet er veel groente bij.
6. Kijk uit met nitraatrijke supplementen
We hadden het hierboven al even over nitriet. Bij de bereiding van sommige soorten vlees (vooral de bewerkte soorten) maar ook sommige groenten, wordt de nitraat in die voedingsmiddelen omgezet in nitriet. In het lichaam wordt dit vervolgens omgezet in nitrosamines, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Voorheen werd daarom afgeraden om vaker dan twee keer per week nitraatrijke groentes te eten maar gebleken is dat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Het is wel aan te raden om niet elke dag nitraatrijke (sport)supplementen zoals bietensap en bietensapconcentraat te gebruiken. Daar zit namelijk een hoge dosis nitraat in.
7. Wees matig met alcohol
Veel mensen weten natuurlijk wel het gebruik van veel alcohol niet goed is voor het lichaam. Het is ook zeker een risicofactor voor darmkanker. Wees dus matig met alcohol: 1 glas per dag voor vrouwen en 2 voor mannen.

Lees hier meer over darmkanker en de Darmkankermaand.

Bron: Gezondheidsnet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *