Apotheekbereidingen voor 2,5 miljoen patiënten onder druk
2,5 miljoen patiënten zijn afhankelijk van apotheekbereidingen omdat er voor hen geen passend geneesmiddel in de handel is. Als er geen voorspelbaar investeringsklimaat komt, worden de 350 momenteel nog bereidende apotheken bedreigd in het in stand houden van hun bereidingsfaciliteit. Dat stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP in het Pharmaceutisch Weekblad van 6 oktober.
De samenleving vraagt in toenemende mate om apotheekbereidingen, om te voldoen aan de individuele zorgbehoefte van patiënten. Zo zijn er voor kinderen vaak geen passende doseringen in de handel, en hebben patiënten met slikklachten behoefte aan een andere toedieningsvorm, zoals een drank. Om alle patienten ook in de toekomst maatwerk te kunnen blijven leveren, moet een landelijk netwerk van bereidende apotheken in stand blijven, aldus Klein Nulent.
‘Om patiënten op maat te bedienen is het nodig dat er in een regio voldoende bereidende apothekers zijn. Iedere bereidende apotheker voldoet aan de beroepsrichtlijnen van de KNMP en de wettelijke kwaliteitseisen. Dit waarborgt de kwaliteit van bereidingen. Die toetsen we via ons landelijk laboratorium’, aldus de KNMP-voorzitter.
Terugloop bereidende apotheken
In 2011 waren er nog 800 bereidende openbare apotheken, in 2017 zijn het er 350. De terugloop komt doordat het apotheken ontbreekt aan een helder perspectief en een stabiel investeringsmodel dat de continuïteit van apotheekbereidingen voor de toekomst veiligstelt. Daar wil Klein Nulent verandering in zien: ‘We moeten investeren in opleidingen, bereidingsfaciliteiten en een stabiel investeringsklimaat.’
Bereiden blijft noodzakelijk
Apotheekbereidingen zijn noodzakelijk als er geen geschikt handelsproduct op de markt is. Daarnaast kunnen apotheekbereidingen een oplossing bieden bij ‘gekaapte’ geneesmiddelen: dat zijn bestaande medicijnen die door een nieuwe fabrikant op de markt worden gebracht, maar tegen een veel hogere prijs. Patiënten worden daardoor geconfronteerd met een bijbetaling. Ook kunnen apotheekbereidingen nodig zijn bij calamiteiten, zoals bij de uitbraak van een epidemie. Apothekers zijn als enige beroepsgroep bevoegd om altijd voor eigen patiënten geneesmiddelen te bereiden. Hierdoor kunnen bereidingen mogelijk tegenwicht bieden bij dure geneesmiddelen.