Klarna en AfterPay grootste stijgers onder thuiswinkelaars. iDEAL blijft koploper
Het aantal online aankopen dat gedaan wordt met een smartphone is in 2017 met 72% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar 25,7 miljoen. Hiermee heeft de smartphone een aandeel van 13% van de 202 miljoen online aankopen die in 2017 zijn gedaan (in 2016 was dit nog 9%). Bij het doen van online aankopen blijft iDEAL de meest gebruikte betaalwijze, terwijl de betaalwijzen Klarna en AfterPay ten opzichte van 2016 een forse stijging laten zien. Dit blijkt uit cijfers van de eCommerce Payment Monitor, het onderzoek naar betaalwijzen in Nederland dat wordt uitgevoerd door GfK, in samenwerking met iDEAL en Thuiswinkel.org.
Op basis van het aantal aankopen groeit de totale online markt in 2017 met 17% ten opzichte van 2016. Waar in 2016 nog 173 miljoen online aankopen werden gedaan, is dit in 2017 toegenomen tot 202 miljoen. iDEAL blijft met 56% van alle online aankopen de meest gekozen betaalwijze, gevolgd door de creditcard (11%).
Klarna en AfterPay laten forse groei in aantal aankopen zien
Als we kijken naar het aantal online aankopen per betaalwijze in 2017, dan laat iDEAL een groei zien die in lijn ligt met de ontwikkeling van de totale online markt (+16%). Hiermee blijft het aandeel van iDEAL vrijwel gelijk ten opzichte van 2016 (56% versus 57%). Hoewel het aantal online aankopen via pintransacties (+41%) en PayPal (+28%) aanzienlijk harder groeit dan de totale online markt, laten de relatief nieuwe betaalwijzen (en achteraf-betaalmethoden) Klarna en AfterPay dit jaar relatief de grootste groei zien. Het aantal aankopen dat met Klarna is afgerekend, is met 93% toegenomen ten opzichte van 2016 en het aantal aankopen afgerekend met AfterPay met 65%. Het aandeel van de meer traditionele achteraf-betaalwijze Acceptgiro (2,8%) ligt in heel 2017 voor het eerst lager dan het aandeel van Klarna en AfterPay samen (4,4%).
In totaal hebben vier op de tien online kopers bij de aankoop van producten weleens gebruikgemaakt van achteraf betalen in het vierde kwartaal van 2017. Daarnaast maakt 7% van de online kopers (vrijwel) altijd gebruik van de mogelijkheid om achteraf te betalen bij het doen van productaankopen. Achteraf betalen is binnen de 39% van de online shoppers die weleens achteraf betalen vooral populair voor de productsegmenten Kleding (46%), gevolgd door Media & Entertainment (25%), Schoenen & Lifestyle (17%), Speelgoed (16%) en Food/Nearfood/Health (13%).
Aantal aankopen via de smartphone laat een stijging zien van +72%
Waar in 2016 9% van alle online aankopen met een smartphone werd gedaan, wordt in 2017 13% met een smartphone gedaan. Dit aandeel gaat ten koste van de desktop en laptop. Het aandeel smartphone ligt binnen de productsegmenten Schoenen & Lifestyle (16%), Media & Entertainment (16%) en Food/Nearfood (15%) het hoogst. De meeste aankopen op de smartphone worden afgerekend met iDEAL. Dit aandeel is opnieuw toegenomen van 47% in 2016 naar 52% in 2017.
Het aantal online aankopen via de smartphone is vorig jaar met 72% gegroeid ten opzichte van 2016. Dit resulteerde in 2017 in 25,7 miljoen aankopen die via de smartphone zijn gedaan. De penetratie van de smartphone bij het doen van online aankopen blijft ook stijgen. In 2016 had 28% van de online kopers bij minimaal een van hun online aankopen gebruikgemaakt van een smartphone en in 2017 is dit gestegen naar 34%. We zien dat de penetratie van de smartphone onder jongeren aanzienlijk hoger ligt dan bij ouderen; bij jongeren geldt dat 52% van de online kopers bij minimaal een van hun aankopen de smartphone heeft gepakt, terwijl dit onder ouderen (50 jaar en ouder) 16% is. In 2016 was dit voor jongeren nog 45% en voor ouderen 13%.
Als we kijken naar de groei in aantal aankopen dan zien we dat het aantal aankopen via de smartphone het hardst is gestegen binnen de segmenten Food/Nearfood (+149%), Pakketreizen (+136%) en Schoenen & Personal Lifestyle (+116%).
Currence iDEAL verwacht dat de smartphone in 2018 ook vaker gebruikt zal worden voor betalingen van aankopen op andere devices. In navolging van Knab en Rabobank, breiden de grotere Nederlandse banken dit jaar hun mobiele apps uit met de mogelijkheid om iDEAL QR-codes te scannen. Directeur Piet Mallekoote van Currence iDEAL: “Mobiel betalen met iDEAL heeft al een grote vlucht genomen. Met de uitbreiding van iDEAL QR kunnen fysieke en online aankopen naadloos op elkaar aansluiten. Ook de kloof tussen desktop/laptop en mobiel wordt daarmee overbrugd.”
Het jaar van de PSD2
“Het afgelopen jaar heeft laten zien dat de wereld van payments niet stilstaat”, aldus Just Hasselaar, policy adviser digital transactions bij Thuiswinkel.org. “2017 is het laatste volle jaar waarin we nog in de oude betaalwereld leefden; 2018 is het jaar van PSD2. Ondanks dat we in Nederland achterlopen met de introductie van deze nieuwe wet, gaat het spannend worden om te zien wat er gaat veranderen. Er komen in ieder geval nieuwe spelers en betaalmethoden aan.”