Zonrapport 2021: Noodklok lakse zonbescherming door Nederlanders

RIVM verzwaart advies 

Vandaag is de zomer begonnen, maar de helft van de Nederlandse bevolking beschermt zich nog steeds niet goed tegen de zon. Dat blijkt uit het ‘Nationale Zonrapport 2021′. De helft van de Nederlanders zont weleens tussen twaalf en drie uur ’s middags, tegen het advies van het RIVM in. De helft van de Nederlanders blijkt niet te weten dat bruin worden in de zon schadelijk is, en zegt ook weleens zwaar te zijn verbrand in de zon. Dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland is, weet een derde van de bevolking niet, blijkt uit het onderzoek. De opdrachtgever reageert geschrokken. 

Het RIVM neemt de risico’s van UV-straling sinds dit jaar nog hoger op. Het heeft het advies op het gebied van zon-bescherming dit jaar verzwaard. Het advies ‘Draag UV-werende kleding’ is door het RIVM toegevoegd aan de al bestaande voorschriften om verbranding in de zon tegen te gaan. Die adviezen bestaan uit ‘insmeren met minstens factor dertig’ en ‘uit de zon blijven tussen twaalf en drie’. 

De door het RIVM geadviseerde UV-werende kleding houdt 98 procent van de schadelijke UVA en UVB straling tegen. “Bescherming is hard nodig, want de zon kan een sluipmoordenaar zijn”, zegt Jan Willem van der Sterre van UV-Fashions, lid van meerdere onderzoeksraden en de opdrachtgever van het onderzoek ‘Nationale Zonrapport 2021′. Hij is geschrokken van de onderzoeksresultaten. In de media is al jaren volop aandacht voor de risico’s van UV-straling. “Het kwartje moet vallen, maar dat doet het tergend langzaam.” 

Sinds het advies van het RIVM is de verkoop van zonwerende UV-kleding met veertig procent toegenomen, laat Van der Sterre weten. Hij ziet dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zelf deze kleding steeds meer dragen. “UV-kleding dragen wordt gelukkig steeds gewoner. Je hoeft dan alleen nog de niet beschermende delen in te smeren.” 

Feiten over de zon 
In het onderzoek onder een representatieve steekproef van 1038 Nederlanders is een aantal feiten over de zon voorgelegd. De kennis blijkt gebrekkig. De meest opvallende conclusies zijn: 

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort 
1 op de drie Nederlanders weet niet dat huidkanker de meest voorkomende kankersoort is. Deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 34.4% procent aan dit niet te weten, nu 33,9% procent. 

Wolken laten UV-straling door 
1 op de 3 Nederlanders beseft dat wolken vijftig procent van de UV-straling doorlaten. De kennis is volgens het onderzoek opvallend genoeg niet toegenomen. In 2021 zegt 35,5 procent van de ondervraagden dit te weten, in 2021 was dat nog 36,3 procent. 

Bruin worden van de zon door de huid is schadelijk 
Slechts de helft van de Nederlanders blijkt te weten dat bruin worden van de huid door de zon schadelijk is. Ook deze kennis onder Nederlanders neemt nauwelijks toe: vorig jaar gaf 48 procent aan dit te weten, nu 52 procent. 

Van der Sterre, man met een missie 
De opdrachtgever van het onderzoek, Jan Willem Van der Sterre (41), heeft een missie. “Tien jaar geleden begon ik met het verkopen van UV-werende kleren”, vertelt hij. “Ik zag dat het nodig was, en dat het nog weinig gebeurde. Mijn vader was net op zijn zestigste overleden, veel te jong, aan huidkanker. Hij werd vermoord door de zon, zou je kunnen zeggen. Ik wil sindsdien huidkanker de wereld uit krijgen. Dat vraagt om een lange adem, dat blijkt ook uit dit onderzoek, maar onze strijd gaat voort. Het nieuwe aangepaste advies van het RIVM is voor ons een geweldige stap.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *