Aandacht voor voedselverspilling blijft noodzakelijk
Hoewel Nederland zich steeds bewuster van het feit dat er tonnen aan bruikbaar voedsel worden weggegooid, gebeurt het nog steeds op vrij grote schaal. Jaarlijks verdwijnt er in de Nederlandse huishoudens ongeveer 2,5 miljard euro aan eten in de prullenbak*. Dat is ruim € 150 per persoon, ofwel zo’n 50 kilo per persoon per jaar. Tel daar 2,5 miljard euro bij op aan voedselverspilling door toedoen van producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten. Zonde! FoodSaver wil daar wat aan doen.
Op Wereldvoedseldag, morgen, vraagt FoodSaver aandacht voor voedselverspilling met de #FoodSaverChallenge. FoodSaver heeft samen met Instock, een Amsterdams restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet, deze FoodSaver challenge in het leven geroepen. Bloggers werd gevraagd creatief te koken met de ingrediënten van Instock die normaal gesproken ons bord nooit zouden halen. Het resultaat? Meer dan 30 foodblogs uit de Benelux laten op social media met #foodsaverchallenge zien wat je, met kennis én de juiste middelen, kunt doen met voedsel dat anders verspild zou worden. Verrassende gerechten en tips voor weekmenu’s en andere voedsel besparende tips, zijn het resultaat.
FoodSaver speelt een belangrijke rol in het tegengaan van voedselverspilling door middel van zijn vacuümmeerapparaten. Een FoodSaver vacuümmeerapparaat maakt het mogelijk om kliekjes of groot ingekochte voedingsmiddelen langere tijd goed te bewaren. Zo kunnen er grote hoeveelheden vlees, vis en groenten worden ingekocht en worden verdeeld in kleinere porties, om vervolgens te vacumeren en in de diepvries te bewaren. Ook voor de mensen die vooraf maaltijden voor de gehele week bereiden – meal prepping-, biedt de FoodSaver uitkomst. Met de bijgeleverde speciale zakken en bewaarbussen kunnen verschillende producten met één druk op de knop gevacumeerd worden.
Heb je zelf het idee dat je nog minder voedsel zou kunnen verspillen? Misschien heb je dan iets aan onderstaande tips van Kliekipedia.
– Vers brood en beleg kun je in het weekend invriezen voor later in de week.
– Verse kruiden kun je invriezen. Heel goed voor je restjes kruiden, zoals basilicum, koriander en munt.
– Restjes saus, wijn, etc. kun je in je ijsblokjeshouder in de vriezer bewaren.
– Neem het avondeten dat je over hebt de volgende dag als lunch mee naar je werk.
– Snij alle groente die je koopt meteen klein en stop wat je niet gebruikt in de vriezer.
– Bewaar de plastic bakjes van bijvoorbeeld de Chinees om later eten in te kunnen bewaren.
– Bewaar je producten op de goede plek en zet producten die koel bewaard moeten worden zo snel mogelijk terug in de koelkast. Aardappelen bewaar je bijvoorbeeld op een donkere plek, tomaten buiten de koelkast, maar vleeswaren wel in de koelkast op de onderste, koudste plank.
– Zorg voor een overzichtelijke indeling van je voorraad- en koelkast, en leg kort houdbare producten vooraan. Dan vergeet je ze niet.
– Maak eerst aangebroken etenswaren en restjes op voordat je nieuwe gaat gebruiken. Je kunt restjes nog 2 dagen in de koelkast bewaren.
*Bron: Rijksoverheid.