Advies bij reizigersdiarree

Glass of water and pills on table and woman with abdominal ache in background

Diarree is vervelend, maar kan in de meeste gevallen geen kwaad. Je hoeft dan ook niet direct naar geneesmiddelen te grijpen. De belangrijkste tip bij diarree is het voorkomen van uitdroging. Vooral kleine kinderen en ouderen boven de 75 jaar hebben snel een tekort aan vocht. Adviseer volwassenen 2 tot 3 liter per dag te drinken. Voor kinderen is het advies ten minste 1 liter per dag, in kleine slokjes. Het liefste (fles)water of bouillon; vruchtensappen en melk kunnen de darmen nog meer prikkelen. Omdat virussen en bacteriën de belangrijkste veroorzakers van diarree zijn, zijn hygiënische maatregelen essentieel om verspreiding te voorkomen. Was de handen met zeep na elke toiletgang en maak dagelijks het toilet schoon met Dettol met chloorxylenol.

Advies
Zelfzorggeneesmiddelen bij diarree kunnen worden onderverdeeld in rehydratievloestof (ORS), absorberende middelen (actieve kool) en stopmiddelen (loperamide).  Het is verstandig om alle drie de middelen in de reisapotheek mee te nemen. ORS wordt geadviseerd wanneer er uitdroging dreigt. En dat is vaak sneller dan je denkt, al was het maar door de hoge temperaturen in het vakantieland. Absorberende middelen (Norit) kunnen worden ingezet in het geval van voedselvergiftiging. Let op: waarschuw je klant dat actieve kool de opname van andere geneesmiddelen, zoals de pil, kan verminderen.

Diarreeremmers op basis van loperamide verminderen de darmwerking. Dit is de eerste keus als de diarree absoluut onpraktisch is, bijvoorbeeld op een reisdag.  Het nadeel is dat de ziekmakende virussen en bacteriën langer in de darmen blijven. Deze middelen kunnen geadviseerd worden aan kinderen vanaf 6 jaar en moeten niet langer dan 48 uur gebruikt worden. Vanaf 12 jaar is er ook loperamide samen met dimeticon: De tabletten worden gebruikt voor de behandeling van acute diarree gepaard gaand met verschijnselen als buikkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid.

Naar de huisarts:

  • Als de klant na drie dagen nog altijd hevige diarree heeft
  • Bij uitdroging, te herkennen aan niet of weinig plassen (donkere urine), klagen over dorst, sufheid en lusteloosheid, droge mond, diepliggende ogen
  • Bij chronische diarree
  • Hoge koorts, slijm of bloed in de ontlasting
  • Kinderen jonger dan twee jaar met acute diarree en ouderen (boven de 70 jaar) als ze langer dan 24 uur diarree hebben
  • Als de klant andere (UR) geneesmiddelen gebruikt

Bron: CBD

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *