Drogisterijen starten campagne over maagklachten
Een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur: één op de vier Nederlanders heeft wel eens last van maagklachten. Recent onderzoek door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat zien dat lang niet elke Nederlander weet hoe je maagmiddelen op de juiste manier gebruikt en wanneer je naar de huisarts moet. Daarom organiseren 2000 drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg vanaf vandaag een voorlichtingscampagne.
Onderzoek
Deze campagne maakt onderdeel uit van een serie voorlichtingscampagnes waarmee de drogisterijbranche wil bijdragen aan verantwoord gebruik van zelfzorgmiddelen. In het onderzoek voorafgaand aan de campagne werden ruim 500 consumenten ondervraagd over hun kennis over de juiste aanpak van maagklachten. Enkele uitkomsten:
· Er bestaan verschillende soorten maagmiddelen, die elk voor verschillende typen maagklachten bedoeld zijn. Slechts 25% van de respondenten wist te vertellen welk type middel passend is voor brandend maagzuur na een maaltijd.
· Veel maagmiddelen bij de drogist kunnen niet gebruikt worden bij zwangerschap. Slechts 53% van de respondenten was daarvan op de hoogte.
· In een aantal situaties geldt het advies om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij kinderen onder de 12 jaar met maagklachten (overtollig maagzuur of brandend maagzuur). Datzelfde geldt voor mensen boven de 50 jaar die niet eerder deze klachten hadden. Slechts 36% respectievelijk 29% was daarvan op de hoogte. 30% van de respondenten wist niet dat je naar de huisarts moet als de klachten langer dan 2-4 weken duren. Dat geldt ook wanneer zelfzorgmiddelen de klachten niet verhelpen (en er dus iets anders aan de hand kan zijn): bijna de helft van de respondenten (48%) gaat dan niet naar de huisarts.
Juiste aanpak
Een juiste aanpak is belangrijk om de klachten te verhelpen en verergering van de klachten te voorkomen. Dat wil zeggen: volg de juiste leefregels, gebruik eventuele zelfzorgmiddelen correct en ga op het juiste moment naar de huisarts (zie fact sheet). Ook is de keuze voor het juiste middel natuurlijk van belang: een verkeerd middel kan soms een averechtse werking hebben. Daarnaast is het juiste gebruik een punt van aandacht: sommige middelen hebben een leeftijdsgrens of mogen door bepaalde groepen niet worden gebruikt, bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Blijf niet te lang rondlopen met maagklachten. Gaan de klachten niet over, ondanks aanpassingen in de leefstijl of het gebruik van zelfzorgmiddelen, maak dan een afspraak met je huisarts.
Persoonlijke voorlichting belangrijk
“De juiste aanpak van maagklachten is sterk afhankelijk van de persoon en de situatie. Het is daarom raadzaam om persoonlijk en deskundig advies te vragen”, aldus het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Uit het onderzoek blijkt ook dat 84% van de respondenten deskundig advies door een drogist of apotheker belangrijk vindt. De Maag Lever Darm Stichting hecht belang aan goede voorlichting over maagklachten. “Het is belangrijk dat mensen weten wat ze zelf kunnen doen met leefregels en zelfzorgmiddelen en wanneer ze contact moeten opnemen met de huisarts. Het is goed dat vanuit drogisterijen aandacht wordt besteed aan voorlichting daarover”, aldus Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter Maag Lever Darm Stichting.
Campagne
Gedurende een maand wordt in alle drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg extra aandacht besteed aan maagklachten. Op de website www.erkendspecialistinzelfzorg.nl vinden consumenten meer informatie over de campagne. Ook kunnen zij hun kennis testen over maagklachten. Op www.maagleverdarmstichting.nl is meer uitgebreide informatie te vinden over maagklachten.