Meerderheid geneesmiddelen ruim 25 jaar op Nederlandse markt

Van de geneesmiddelen die openbare apotheken vorig jaar verstrekten, is twee derde al meer dan 25 jaar op de Nederlandse markt. Ruim een vijfde is dat al meer dan 45 jaar. 1988 was een topjaar: bijna 11% van het geneesmiddelengebruik in 2015 betreft medicijnen die in dat jaar werden geïntroduceerd. Dit meldde Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) al een tijdje geleden, maar het bericht kwam onlangs pas bij onze redactie terecht.

In 1988 werden de meeste nieuwe behandelingen geïntroduceerd in Nederland, bijna 11% van het huidige geneesmiddelengebruik. Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2015 ruim 8,5 miljard standaarddagdoseringen (DDD) aan geneesmiddelen. 66% van die DDD’s betreffen geneesmiddelen waarvan de werkzame stof meer dan 25 jaar geleden op de Nederlandse markt is geïntroduceerd. Onder introductie verstaat de SFK hier dat op ATC5-niveau een werkzame stof, of een combinatie van werkzame stoffen, voor het eerst in Nederland als geneesmiddel is geregistreerd. Daardoor tellen ook de geneesmiddelen waarvan later een andere variant met dezelfde werkzame stof op de markt wordt gebracht mee bij het jaar waarin die werkzame stof voor het eerst als geneesmiddel is geregistreerd.

11% huidige middelen uit 1988
Maagzuurremmer omeprazol is in Nederland het meest gebruikte geneesmiddel. Uitgedrukt in verstrekte DDD’s komt het aandeel van omeprazol uit op 5,2% van alle in 2015 verstrekte geneesmiddelen. Ook nummer drie van de meest gebruikte middelen, cholesterolverlager simvastatine, is in Nederland in 1988 geïntroduceerd. Het middel is goed voor 4,1% van alle DDD’s. 1988 is daarmee het meest succesvolle registratiejaar voor de geneesmiddelen die in 2015 werden verstrekt. Van 10,8% van alle geneesmiddelen die vorig jaar zijn verstrekt vond de eerste introductie van de werkzame stof in 1988 plaats.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *