Consument neemt veel vaker eigen tas mee
Sinds 1 januari mogen de winkeliers geen gratis plastic tasjes meer meegeven aan de consument, hiervoor moet nu een kleine bijdrage betaald worden door de consument zelf. Het doel om bewuster met de plastic tasjes om te gaan, lijkt te werken. Uit een onderzoek, van het bureau SAMR onder duizend Nederlandse consumenten, blijkt dat 90 procent van de Nederlanders inmiddels op de hoogte is van het verbod en dat ruim 8 op de 10 Nederlanders nu zelf een tasje meeneemt, zo meldt het Algemeen Dagblad.
Voordat de maatregel er was gingen er bij aankopen jaarlijks zo’n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank, wat neer komt op 170 tasjes per consument! De Raad Nederlandse Detailhandel was vooraf bang dat consumenten het verbod niet zouden accepteren. “Maar we zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa”, aldus een woordvoerder. 71 procent van de ondervraagden laat weten de gedachte achter het verbod te steunen. “Mensen zien het nut van dit verbod in”, concludeert consultant Majka van Doorn in het Algemeen Dagblad. “Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, ze beseffen de impact.”
Hoeveel minder tasjes er al over de toonbanken zijn gegaan de afgelopen maanden, is nog niet bekend. De komende maanden wordt dit onderzocht, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
De woordvoerder van de Nederlandse Detailhandel laat nog wel aan het Algemeen Dagblad weten: ,,We krijgen meerdere signalen dat het meenemen van een eigen tas zou leiden tot meer winkeldiefstal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken nog. We houden het in de gaten.”
Vooralsnog lijkt de maatregel dus zeker zijn vruchten af te werpen.
Bron: Algemeen Dagblad