Nederlander wil hartslag en bloeddruk meten met smartphone

Nederlanders willen hun hartslag en bloeddruk zelf kunnen meten met hun smartphone. Drie op de vijf ondervraagden denken dat zij daarmee meer invloed kunnen uitoefenen op hun eigen gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Het Beste Zorgidee. Vooral de verwachtingen ten aanzien van Apple zijn hoog: een ruime meerderheid denkt dat het bedrijf een grote invloed gaat hebben op de gezondheidszorg.

De verwachtingen van technologie zoals smartphones in de gezondheidszorg zijn hoog, zo blijkt uit onderzoek onder 1.043 Nederlanders. 59 procent van de ondervraagden die zich daarover uitsspreekt, denkt dat ze daardoor bewuster over hun eigen gezondheid nadenken. Vooral het meten van hartslag en bloeddruk is populair: de helft van de Nederlanders wil dat zelf met zijn telefoon kunnen meten.

Met name van Apple wordt veel verwacht. Een meerderheid van de Nederlanders die daar een mening over hebben, verwacht dat Apple een grote invloed gaat hebben op de ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Ruim een kwart vindt bovendien dat Apple meer het voortouw moet nemen op gebied van eHealth. Onder jongeren is dat zelfs ruim één op de drie.

Zorginnovatiewedstrijd
Veel van de ideeën die worden ingestuurd naar Het Beste Zorgidee hebben met technologie te maken. De zorginnovatiewedstrijd vraagt Nederlanders jaarlijks om mee te denken over de vraag hoe de zorg beter kan. Afgelopen weken werden al honderden ideeën ingestuurd. Een vakjury met daarin onder anderen Pieter van den Hoogenband kiest uit alle inzendingen de vijf beste. Daarna is het aan het Nederlandse publiek om te bepalen welk van deze vijf ideeën zich dit jaar Het Beste Zorgidee van Nederland mag noemen. Insturen kan nog tot en met 18 oktober.

Vaker hardlopen dankzij smartphone
Vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar denken dat smartphones helpen om gezonder te leven. Zo denkt een kwart van de jonge rokers dat stoppen met roken makkelijker gaat met een app. Onder jongeren die hardlopen, geeft ruim een derde aan dat zij zonder hardloopapp minder vaak zouden hardlopen. Een ruime meerderheid van de jongeren die een dieet volgen, zegt dat dat makkelijker is met behulp van een app.

Communicatie met zorgverleners

Technologie kan ook een rol spelen bij communicatie met zorgverleners, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van de ondervraagden communiceert het liefst digitaal met zijn zorgverlener. Een afspraak maken doen we bij voorkeur online: 71 procent, tegen 29 procent die dat liever telefonisch doet. Opvallend is dat ook veertigers, vijftigers en zestigers de computer boven de telefoon verkiezen. Van de ondervraagden geven bijna vier op de vijf aan dat ze graag digitaal inzicht willen hebben in hun medisch dossier.

Bron: ONVZ.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *