Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis
In allerlei media verscheen gisteren het bericht dat veel Nederlanders nog altijd te weinig groente, fruit en vis eten. Het RIVM werkte samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek om dit uit te zoeken en verwerkte de gegevens in de Gezondheidsenquête 2014.
Hieruit blijkt dat veel mensen het nog steeds lastig vinden om dagelijks 200 gram groente en 2 stuks fruit te eten, zoals wordt aangeraden door de Voedingswijzer. Ook tweemaal in de week vis eten, lukt bijna nooit. Allochtonen doen het overigens beter dan autochtonen. Nederlanders lopen door het niet halen van deze norm, een hoop vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen mis, zo laat het NPN weten in een reactie op het nieuwsbericht. “Foliumzuur bijvoorbeeld, dat veel in groene groentes zit, heeft een rol in de celdeling en het homocysteinegehalte, wat verband houdt met hart & bloedvaten.
Zinvolle aanvulling
Volgens het NPN kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden voor degenen die het moeilijk vinden om genoeg groente, fruit en vis te eten. “Voedingssupplementen in de vorm van een multivitamine of visolie zijn een welkome aanvulling als gezond eten even niet lukt. Ook in diverse andere situaties kan een aanvulling
met een supplement waardevol zijn. Bijvoorbeeld door een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen bij intensief sporten, zwangerschap, een vegetarisch dieet of medicijngebruik. De informatiegids ‘Nut & Veiligheid vitamines en mineralen’ vertelt daar meer over.\
Voedingssupplementen gebruik
Bijna de helft van de Nederlandse bevolking gebruikt voedingssupplementen als aanvulling op de gewone voeding. Uit eerder consumentenonderzoek onder 1000 respondenten kwam naar voren dat supplementen niet gezien worden als vervanging van groente en fruit, maar als iets extra’s. Het bevorderen van de algemene gezondheid en het verbeteren van de weerstand zijn de voornaamste redenen voor Nederlanders om voedingssupplementen te gebruiken.