Nieuwe satelliet meet gezondheid van planten
ESA gaat de gezondheid van de wereldwijde beplanting door de flauwe gloed van planten door te meten. Die gloed geven ze af op het moment dat ze zonlicht en kooldioxide uit de atmosfeer omzetten in energie.
De informatie die de satelliet gaat verzamelen is van belang omdat voor de toenemende populatie steeds meer voedsel en diervoer moet worden geproduceerd. Na een lang en streng selectieproces heeft ESA nu haar achtste ‘Earth Explorer’ geselecteerd: FLEX; de lancering staat gepland voor 2022.
De missie zal zich richten op het verzamelen van informatie over de wereldwijde gezondheid van de begroeiing. Hiertoe meet het de straling die planten afgeven wanneer zij zonlicht en kooldioxide omzetten in energie. Op die manier hoopt ESA een beter inzicht te krijgen in de manier waarop koolstof reageert met beplanting en de atmosfeer. Daarnaast wordt informatie verkregen over de manier waarop fotosynthese invloed heeft op de water- en koolstofkringen.
In planten en algen werken twee verschillende zonne-energiesystemen achter elkaar. Ze verzamelen de energie uit zonlicht en produceren chemische energie voor fotosynthese en verwarming. Daarnaast komt een flauwe fluorescerende gloed vrij. Deze is afhankelijk van de milieuomstandigheden en de gezondheid van de plant. De fotosynthetische activiteit kan momenteel niet worden gemeten vanuit de ruimte, maar de FLEX-satelliet (Fluorescence Explorer) kan deze flauw gloed meten. De informatie geeft zicht op de productiviteit van de vegetatie en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld landbouwmanagement en de ontwikkeling van een milieuvriendelijke bio-economie.