Run op anti-muggenmiddelen
Dat Nederland last heeft van een muggenplaag hoeven we niet te vertellen. Waarschijnlijk krijgen jullie de hele dag door klanten met de vraag naar anti-muggenmiddelen. Het NOS meldt dat de hor en de klamboe de beste bestrijdingsmiddelen tegen muggen zijn. Ook smeersels kunnen helpen, maar die zijn minder effectief, aldus de entomoloog Bart Knols. “Toch rennen veel mensen meteen naar de drogist.” Dat merken drogisterijketens Kruidvat, Trekpleister en DA in de verkoopcijfers. “We zien in heel Nederland een stijging in de vraag naar anti-muggenmiddelen. We verkopen twee keer zoveel producten als drie, vier jaar geleden”, vertelt woordvoerder José Mes. Ook drogisterij Etos ziet dat de vraag is toegenomen.
Mes zegt dat er drie weken geleden vooral in Noord-Brabant en Limburg meer bestrijdingsmiddelen werden verkocht. Inmiddels is dat in het hele land het geval. “We hebben genoeg producten ingeslagen, maar in sommige winkels komen klanten mogelijk lege schappen tegen.”
Welk middel het meest wordt verkocht, kan Mes niet zeggen. Alle anti-muggenmiddelen zijn momenteel in trek, vertelt zij. Volgens Knols kunnen mensen die bij de drogisterij anti-muggenmiddelen inslaan het best kiezen voor smeersels die gebaseerd zijn op Deet.
“Koop in ieder geval geen stekkers of apps die beweren muggen weg te jagen met ultrasoon geluid”, zegt Knols. “Die zouden verboden moeten worden. Zulke stekkers geven een valse schijn van bescherming. Als je echt niet gestoken wil worden, moet je ervoor zorgen dat de mug niet bij je kan komen.”
Waar komen al die muggen toch vandaan?
De combinatie van regen en hoge temperaturen leidt ertoe dat er veel beestjes rondvliegen. “In het hele land willen mensen weten hoe ze van die muggen afkomen”, zegt professor Willem Takken van de Wageningen Universiteit. Volgens Takken kunnen we in heel Nederland spreken van een plaag. “Dat komt omdat het begin juli erg nat was en het daarna plotseling hoogzomer is geworden. Dat zijn prettige omstandigheden voor muggenlarven.”
‘Prachtige kraamkamers’
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand, ondiep water, vertelt Takken. Maar niet bij grote plassen of kanalen, zoals veel mensen denken. “Ze zoeken het liefst een emmer met regenwater uit of een kapotte dakgoot. Die plekken zijn prachtige kraamkamers voor muggen.”Entomoloog Bart Knols zegt dat er dit jaar meer muggen rondzoemen dan in andere jaren. “Dat zie ik ook rond mijn eigen huis.” Knols doet al jaren onderzoek naar muggen en schreef verschillende boeken en artikelen over het insect. Hij adviseert mensen hun achtertuin te inspecteren. “Kom je een emmer vol water tegen, keer die dan om. Dat scheelt een hoop muggen in de slaapkamer.”
Bron: NOS