Vaak fraude bij productie honing
De etiketten van honing in de EU kloppen vaak niet; fraude is regelmatig aan de orde. Dat blijkt uit onderzoek van Food Navigator, die 2.237 soorten honing heeft getest tussen juni en november 2015.
In 19 procent van de gevallen voldeed de geteste honing niet aan de regels van de EU. 30 procent van deze ‘valse’ honingen was gemixt met goedkoop suikersiroop, in 37 procent zat honing van een andere bloemsoort en 10 10 procent kwam van een andere regio dan op het etiket vermeld. De honing werd getest op vier aspecten: herkomst, suikergehalte, fysisch-chemische parameters zoals bewerkingsmethoden en ‘andere etiketteringszaken’, zoals bijvoorbeeld niet-toegestane gezondheidsclaims.
Vis
In hetzelfde onderzoek werd ook uitgezocht hoe het zit met de etiketten van vis. Hier werden niet zoveel onjuistheden gevonden als bij de honing. Gemiddeld is bij 6 procent van de geteste vis sprake van etikettenfraude. Bij de vissoorten tandbaarzen, tong en Japanse schar klopte het etiket het vaakst niet.
Opvallend is dat alle kabeljauw en schelvis door de test kwamen. Vijf jaar geleden werd bij een kwart van deze verkochte vissoorten een totaal andere vissoort verkocht.